Home
Backlist
Informatie
Bestel


Winnaar van de prestigieuze Augustprijs - de belangrijkste literaire prijs van Zweden
Carl-Henning Wijkmark

Afscheid van verspilde tijd

Roman


De oude toneelspeler Hasse ligt op zaal 5, een afdeling voor terminale patiënten. Aanvankelijk liggen er nog drie andere mannen: een vreemdeling uit een land aan de andere kant van de wereld, de beroepsgokker Börje en Harry, een dakloze zwerver. Ze worden omringd door artsen, een dominee en vooral door twee bijzondere verpleegsters - Birgit en Angela - die tijdens hun laatste dagen en nachten bij hen waken.

Het duurt echter niet lang voor Hasse nog de enige patiënt is op zaal 5. Hij bereidt zich voor op het einde, leest zoveel mogelijk boeken over de dood en stelt zich voor wat het betekent er straks niet meer te zijn. Hij vecht tot het allerlaatst. Zijn wereld wordt steeds kleiner, de pijn steeds heviger en de morfine-injecties volgen elkaar steeds sneller op.

Maar als een boodschap van verzoening en bevrijding komt tijdens zijn laatste nacht zwijgend een bezoeker langs om zijn afscheid van het leven in ontvangst te nemen.

Carl-Henning Wijkmark Uitreiking van de Augustprijs aan
Carl-Henning Wijkmark

Carl-Henning Wijkmark (1934) is een internationaal vermaard romanschrijver en essayist. Van zijn hand zijn sinds 1972 in totaal dertien boeken verschenen: romans, toneelstukken en essays die in vele talen zijn vertaald.
Zijn ook in het Nederlands verschenen boek De moderne dood (Ambo, 2006) - een fictief verslag van een symposium over de mogelijkheid van gedwongen euthanasie als oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk - baarde in Duitsland en Nederland veel opzien. De toneelversie van het boek staat in Duitsland al jaren op het repertoire.
Wijkmark staat bekend om zijn niet mis te verstane kritiek op de privatisering en vercommercialisering van de gezondheidszorg. In zijn roman Afscheid van verspilde tijd laat hij de stervende hoofdpersoon zeggen: 'Toen ik nog te redden was had het ziekenhuis geen plaats voor mij, of geen tijd. Nu wil ik tijdens mijn sterven met rust gelaten worden …'


Afscheid van verspilde tijd
Auteur: Carl-Henning Wijkmark
Vertaling: Elke Sch
ütt
Quality Paperback met flappen,
140 pag., 14 x 21,5cm,
€ 15,00
isbn 9789491259063 - nur 300

Download hier het ebook (€ 9,95)

 

 


Download hier gratis het eerste hoofdstuk 

De gedrukte versie kost
€ 18,95. U kunt het hier bestellen. U betaalt geen verzendkosten

 


Als ebook: slechts € 9,95
Download hier
Afscheid van verspilde tijd
als ebook
(vanaf 15 september)Recensies:

"Een parel van een roman die iedereen moet lezen"

Jonas Thente
in: Dagens Nyheter"De mens kan misschien de dood niet om de tuin leiden, maar Carl-Henning Wijkmark bewijst dat de literatuur dat wel kan"

Uit: Juryrapport Augustprijs"Een troostrijk portret van de dood."

Svenska Dagbladet