Home
Backlist
Informatie
Bestel

Sven Delblanc

Lieve oma

RomanDagmar Louise Pionine, beeldschone dochter van de aan lager wal geraakte Ib Madsen, groeit aan het eind van de negentiende eeuw op in een Deense achterbuurt. Ze is verkoopster in een bloemenwinkel en is daar zelf de mooiste bloem die zich op zekere dag laat plukken door de Duitser Helmuth Feldmann. Ze volgt hem naar Stockholm waar ze een plek probeert te veroveren in de kringen die ze aanduidt als de "chique mensen".

Vele jaren later, in 1968, op de dag van haar crematie, wordt haar leven aan de lezer verteld door haar kleinzoon Erik. Hij is de verteller in de roman waarin zijn "lieve oma" naar voren komt als allesbehalve lief, maar als een vrouw die alle mensen in haar omgeving medogenloos manipuleert.

Het conflict tussen oma
en haar bonte schare bekenden van charlatans en bedriegers enerzijds en de serieuze Erik en zijn aangetrouwde familie van verarmde adel anderzijds heeft Sven Delblanc tot een meeslepende roman gecomponeerd over het verschil tussen mensen die van het leven genieten en zij die het ontvluchten. Maar voor alles heeft hij in "Lieve oma" een monumentaal vrouwenportret geschilderd.
De Zweedse schrijver Sven Delblanc (1931-1992) wordt in eigen land gerekend tot de groten van de naoorlogse literatuur. In 1962 debuteerde hij met "De heremietkreeft" en tot zijn overlijden in 1992 publiceerde hij in totaal zesendertig romans, waarvan enkele sterk autobiografisch getint. "Lieve oma", zijn achttiende roman, is in 1991 bewerkt tot televisieserie en uitgezonden door de Zweedse publieke omroep (SVT).

Het werk van Delblanc is vele malen bekroond. Zo ontving hij in 1965 de literatuurprijs van het dagblad Aftonbladet en in 1981 won hij de prestigieuze letterkundeprijs van de Noord-Europese Raad. In 1991, één jaar voor zijn dood, ontving hij een van de belangrijkste Zweedse literaire prijzen, de Augustprijs, vernoemd naar de schrijver August Strindberg. "Lieve oma" is zijn tweede roman in het Nederlandse taalgebied. Eerder verscheen "De nacht van Jeruzalem" (vertaald door Bertie van der Meij).

Roman. Paperback, 334 pag., 14 x 21,5 cm, € 19,50,
isbn 9078-124-04-0 - nur: 302

Uit het Zweeds vertaald door: Ron Bezemer


Bestel hier een exemplaar van Lieve oma
(U betaalt geen verzendkosten)

of

Download hier Lieve oma als ebook (€ 8,95)


Download gratis hoofdstuk 1

Lieve oma in de pers"In één ruk uitgelezen"
Dagens Nyheter

"Zelden werd het menselijk tekort zo schitterend verwoord als in deze grote roman van Sven Delblanc"
Svenska Dagbladet

"Een goed geschreven, boeiend en meeslepend verhaal: zowel een fascinerend vrouwenportret als een mooie schildering van levenslust tegenover levensangst"
NBD Biblion

"In Lieve oma brengt Sven Delblanc een uitbundige ode aan het matriarchaat"
Göteborgs-Posten


"Oma is brutaal, snobistisch, slim en berekenend - een sterke vrouw tot haar laatste snik"
Värmlands Tidning

"Een magistrale vertelling over de kunst die leven heet"
Aftonbladet